Jedným z najdôležitejších faktorov pri riadení reštaurácie alebo podniku v oblasti potravinárstva je čistota a hygiena. Ak takéto zariadenia nedbajú na hygienu pri príprave potravín, nielenže porušujú zákon a riskujú stratu dobrej povesti u svojich zákazníkov, ale najmä hrozí veľké riziko závažných ochorení u ich zákazníkov.
Práve preto vám prinášame sprievodcu pri upratovaní miest na prípravu a spracovanie potravín, aby ste sa vyhli strate dobrej povesti, porušeniu zákona a aby vaši zákazníci boli maximálne spokojný a v bezpečí.
DÔLEŽITOSŤ PREVENCIE KONTAMINÁCIE
AKO EFEKTÍVNE ČISTIŤ POVRCHY NA PRÍPRAVU POTRAVÍN
Správne čistenie povrchov na prípravu potravín je nutné vykonať v dvoch etapách:
I. ETAPA
Použite handričku alebo špongiu a vhodný čistiaci prostriedok spolu s teplou vodou na odstránenie viditeľných nečistôt zo všetkých povrchov.
II. ETAPA
Všetky povrchy dezinfikujte pomocou vhodného dezinfekčného prostriedku. Pri dezinfekcií povrchov postupujte presne podľa pokynov uvedených výrobcom dezinfekčného prostriedku, aby ste dosiahli najlepší účinok dezinfekčného prostriedku.
Rovnako je dôležité pravidelne čistiť a dezinfikovať aj všetky časti používaných zariadení, vodovodné batérie, drezy, kľučky dverí a všetky spínače a vypínače, pretože na týchto miestach sa najčastejšie vyskytuje veľké množstvo baktérií, a preto sú významným zdrojom možnej kontaminácie.
Ďalšou možnosťou zníženia rizika kontaminácie je rozdelenie kuchynských pomôcok podľa ich použitia. Je všeobecne známe, že pri príprave a spracovaní potravín sa využívajú rôzne dosky na krájanie, nože a rôzne iné pomôcky. Farebný kódový systém by mohol byť dobrým spôsobom, ako od seba odlíšiť jednotlivé pomôcky a určiť, ktoré sú určené pre ktoré druhy potravín. Napríklad by ste mohli pri príprave surovej zeleniny používať červené dosky na krájanie a nože, a pomôcky označené červenou farbou. Na prípravu a spracovanie napríklad kuracieho mäsa by súžili zase dosky na krájanie a pomôcky označené zelenou farbou. Pri takomto systéme by sa vám nemohlo stať, že napríklad nôž, s ktorým ste krájali kuracie mäso použijete na krájanie surovej zeleniny, ktorá na rozdiel od mäsa už nebude tepelne upravovaná.
MINIMALIZÁCIA RIZIKA VÝSKYTU ŠKODCOV
Škodcovia, ako sú napríklad myši a šváby, môžu spôsobiť veľký zmätok, a preto je životne dôležité, aby ste udržiavali svoje priestory čisté, a vyhýbali sa postupom, ktoré by umožnili nežiadúcim škodcom, aby si z vašej prevádzky vytvorili svoj nový domov.
Jednou z najbežnejších príčin vzniku problémov so škodcami je neefektívne fungujúci systém upratovania podlahy. Ak umožníte, aby sa vám na podlahe akumulovali omrvinky a kúsky jedál, môžete tým jednoducho prilákať škodcov a začne sa vám to vymykať spod kontroly. V prípade akéhokoľvek vyliatia alebo vysypania potravín je nutné ich okamžite upratať. Samozrejmosťou v priestoroch na prípravu a spracovanie potravín malo byť aj upratovanie na konci každého dňa.
Mop a vedro sú dobrým pomocníkom pri upratovaní, ale ak chcete ušetriť značné množstvo času a námahy, a súčasne zabezpečiť vždy dokonalé vyčistenie podlahy, určite zvážte možnosť zaobstarania si profesionálneho podlahového umývacieho stroja.
Ak sa obávate, že náklady na nákup podlahového umývacieho stroja úplne vyčerpajú váš rozpočet, máme pre vás hneď niekoľko riešení. Prvým riešením je dlhodobý prenájom umývacieho stroja za veľmi výhodných podmienok. Ďalšou možnosťou je nákup podlahového umývacie stroja na splátky. Ak sa medzi možnosťami, ako si zaobstarať podlahový umývací stroj neviete rozhodnúť, neváhajte nás kontaktovať a náš obchodný zástupca vám s výberom určite pomôže.
DÔKLADNÉ HĹBKOVÉ ČISTENIE
Zabezpečenie dobrej hygieny pri spracovaní a príprave potravín vo vašej prevádzke nie je niečo, čoho by ste sa mali obávať. Je to dôležitý predpoklad pre vaše dobré hodnotenie zo strany spokojných zákazníkov a pre vybudovanie a udržanie vašej dobrej povesti. Pokiaľ sa budete riadiť podľa nášho sprievodcu, nebudete mať problém s dodržiavaním zákona a nariadení, a vaši zákazníci budú spokojný a v bezpečí.